Cum sa alegi bormasina potrivita nevoilor tale

sursa foto: https://www.bricomall.ro/bormasina-cu-acumulator-stern-austria-cd06-168-putere-16-8v-38515.html

Fiecare mester sau gospodar are nevoie de unelte si scule potrivite pentru a efectua reparatiile necesare pe langa casa. In plus, acestea te ajuta sa asiguri buna intretinere a proprietatii tale. Una dintre uneltele de baza, de care oricine are nevoie, indiferent daca locuieste la casa sau la apartament, este bormasina. 

Varietatea de oferte disponibile este una generoasa, motiv pentru care alegerea ustensilei potrivite poate deveni o adevarata incercare. Pentru a veni in spijinul tau, astazi am alcatuit un ghid complet al aspectelor de care trebuie sa tii cont, pentru a alege bormasina perfecta, conform nevoilor si cerintelor tale.

Bormasina cu fir sau cu acumulator

Atat bormasina cu fir, cat si cea cu acumulator au utilitatea lor, in diverse situatii.  O masina de gaurit este perfecta pentru activitati precum fixarea unui diblu in peretii de beton. In schimb, cea electrica, fara fir, este ideala pentru situatiile in care trebuie sa dai gauri sau sa insurubezi ceva.

➔   Bormasinile cu fir sunt puternice, avand capacitatea de a perfora cu succes peretii din beton, atunci cand alegi una din categoria celor cu putere minima de 650 wati.

◆    Desigur, in functie de specificul lucrarilor efectuate, trebuie sa folosesti si burghie special confectionate pentru acestea. In mod normal, fiecare masina de gaurit trebuie sa fie insotita de trei seturi speciale de burghie: pentru lemn, caramida si fier. Acestea sunt utile si suficiente pentru micile reparatii efectuate pe langa casa, de orice gospodar.

➔   Bormasinile electrice, fara fir, sunt recomandate atunci cand vrei sa insurubezi, sa gauresti suprafete din lemn sau din metale moi. Acestea sunt prevazute cu sisteme de percutie si pot fi folosite ca surubelnite sau pentru deblocarea burghiului, atunci cand este cazul.

◆    Cele care permit stabilirea fortei maxime admise sunt ideale in acest caz, intrucat asigura evitarea riscului de suprasolicitare a motorului sau de rupere a burghiului utilizat.

Bormasina de banc sau manuala

In oferta magazinelor de specialitate, vei descoperi doua tipuri de masini de gaurit, pe care le poti utiliza: bormasinile de banc si cele cu utilizare manuala. Daca te intereseaza o unealta pe care sa o folosesti pentru lucrari mici, pe langa casa, una manuala este suficienta. In schimb, daca intentionezi sa realizezi lucrari mai complexe, care necesita precizie sporita, precum asamblarea sau prelucrarea pieselor de mobilier, este recomandat sa optezi pentru o bormasina fixa. 

➔   Bormasina verticala - Aceasta este prevazuta cu elemente componente care se fixeaza pe o coloana, permitand burghiului sa se miste deasupra platformei pe care se afla fixate materialele de gaurit.

◆    Aceasta este ideala pentru activitatile care necesita precizie sporita si reduce considerabil efortul utilizatorului. Poti efectua perforari in unghi sau drepte cu bormasina verticala, lipsita de portabilitate, care asigura rezultate profesionale. 

➔   Bormasina pistol - Daca te intereseaza o unealta care sa permita manevrabilitate flexibila si mobilitate, poti utiliza modele conventionale sau prevazute cu sisteme de percutie, din categoria bormasinilor pistol. Acestea asigura rezultate foarte bune atunci cand sunt utilizate pentru gaurirea suprafetelor din lemn, plastic, aluminiu sau alte metale subtiri. 

➔   Bormasina cu rotopercutor - Pentru lucrarile mai complexe, precum cele de gaurire a suprafetelor din zidarie, beton sau piatra, vei avea nevoie de o bormasina cu rotopercutor. Acestea pot fi setate pentru utilizare si in cazul suprafetelor moi, cu ajutorul unui schimbator mecanic. 

Ce putere trebuie sa aiba bormasina aleasa?

Ofertele disponibile includ bormasini cu putere mica, medie sau mare, recomandate pentru realizarea diverselor tipuri de lucrari. 

➔   Daca intentionezi sa utilizezi aceasta unealta ocazional, pentru suprafete din lemn, o bormasina cu baterie de 3.6 - 4.8 V este suficienta. Exista modele pe care le poti utiliza si ca surubelnite, datorita sistemului de percutie cu care sunt prevazute.

➔   Daca lucrarile pentru care ai nevoie de bormasina includ activitati de perforare a metalelor mai dure, vei avea nevoie de o bormasina de 12-18V. Cele electrice, cu puteri nominale de 350-1200 wati sau mai mult sunt recomandate, in acest caz.

➔   Bormasinile de putere de pana la 700 wati sunt considerate in categoria celor medii. In schimb, pentru realizarea unor lucrari mai complexe, este recomandat sa iti indrepti atentia catre cele cu putere de 800-1200 wati, considerate semi-profesionale.

 Prin urmare, functiile importante pe care bormasinile le pot indeplini sunt cele de gaurire, perforare si insurubare. Cele din categoria ustensilelor profesionale indeplinesc toate aceste functii, oferind chiar si optiunea suplimentara de turatie variabila. Aceasta permite reglarea masinii in functie de specificul materialului pe care il prelucrezi. 

In functie de nevoile si cerintele tale, poti alege bormasina ideala, la pret bun, de pe bricomall.ro.