Cum sa alegi masina de tuns iarba

Sursa foto: https://www.bricomall.ro/masina-pentru-tuns-gazon-iarba-manuala-cu-sac-colector-33985.html

Locuiesti la casa si vrei sa descoperi cele mai bune echipamente care te pot ajuta sa mentii o gradina frumoasa, cu un gazon frumos amenajat si ingrijit? Stim ca acest lucru presupune efort si timp din partea ta, insa trebuie sa stii ca acestea pot fi reduse considerabil. Pentru aceasta, trebuie sa ai la indemana masina de tuns iarba potrivita nevoilor tale. 

Gama diversa de produse disponibile poate face selectia produsului potrivit dificila. Din acest motiv, astazi ti-am pregatit un ghid complet de cumparaturi, care sa te ajute sa alegi rapid echipamentul potrivit din categoria masinilor de tuns gazonul, conform bugetului pe care il ai la dispozitie.

Alegerea masinii de tuns iarba cu sistemul de alimentare potrivit

Primul criteriu de care trebuie sa tii cont, atunci cand alegi masina de tuns iarba este reprezentat de tipul de alimentare al acesteia. Suprafata acoperita de gazon, bugetul pe care il poti aloca si functiile de care vrei sa beneficiezi joaca, de asemenea, un rol important in selectia ta. 

Iata optiunile pe care le ai la dispozitie: 

➔   Masina manuala de tuns iarba - Acesta este cel mai simplu utilaj pe care il poti folosi in acest scop, fiind si cel care presupune cel mai mic pret de achizitie.

◆    Aceasta este utila atunci cand trebuie sa ingrijesti suprafete mici de gazon si atunci cand nu te confrunti cu suprafete de teren denivelat.

◆    Pentru ca achizitia ta sa fie una avantajoasa, opteaza pentru o masina manuala de tuns iarba doar pentru suprafete de 50-100 mp.

◆    Poti opta si pentru o motocoasa in acest caz, daca vrei sa beneficiezi de eficienta sporita si sa depui mai putin efort pentru ingrijirea gazonului. 

➔   Masina electrica de tuns iarba - Daca ai o gradina de dimensiuni medii - mari, ai nevoie de o masina electrica de tuns iarba.

◆    Aceasta este usor de manevrat, presupune efort scazut din partea utilizatorului si poate fi utilizata pe suprafete de pana la 600-800 mp.

◆    Acestea necesita alimentare la reteaua de energie, motiv pentru care trebuie sa achizitionezi si un prelungitor suficient de lung, pentru utilizarea sa la distanta. 

➔   Masina de tuns iarba pe baza de combustibil - Atunci cand ai in vedere ingrijirea suprafetelor acoperite de gazon, de dimensiuni mari, de peste 800 mp, poti lua in calcul varianta achizitionarii unei masini de tuns iarba pe baza de benzina.

◆    Aceasta este usor de utilizat si asigura o buna manevrabilitate, indiferent de suprafata terenului acoperit de gazon.

◆    In plus, aceste echipamente asigura precizie superioara, comparativ cu alte utilaje si sunt prevazute cu recipiente colectoare, de dimensiuni generoase.

◆    In cazul acestora, trebuie sa acorzi atentie alimentarii corespunzatoare cu combustibil si intretinerii pe termen lung. Operatiuni precum schimbarea uleiului, achizitionarea pieselor de schimb si efectuarea reparatiilor vor fi necesare. 

Autonomia masinii de tuns iarba

Un alt aspect esential, de care trebuie sa tii cont, in procesul de selectie a masinii de tuns iarba, este reprezentat de autonomia sa de functionare. Aceasta indica durata de timp in care acest utilaj poate fi folosit, fara a necesita realimentare.  Cele cu autonomie sporita sunt recomandate, in special atunci cand optezi pentru un model electric sau pe baza de combustibil, intrucat reduc timpul necesar realimentarii.

Puterea motorului unei masini de tuns iarba

Eficienta, performanta si viteza unei masini de tuns iarba sunt influentate direct de puterea motorului acestora. Cu cat acest dispozitiv este mai puternic, cu atat va indeplini mai bine sarcinile aferente. 

Aceasta este influentata si de suprafata gazonului pe care il tunzi. Puterea necesara a utilajului este direct proportionala cu dimensiunea gazonului pe care il ingrijesti.