Tot ce trebuie sa stii despre motopompe

Sursa foto: https://www.bricomall.ro/motopompa-moller-2-toli-5-5-cp-38648.html

Locuiesti la casa si nu de putine ori ai fost nevoit sa asiguri o cantitate de apa necesara dintr-o sursa aflata la distanta? In astfel de situatii, o motopompa de ultima generatie reprezinta ustensila de care ai nevoie pentru a aspira si conduce cantitatea de apa necesara in directia stabilita. 

In plus, diverse modele de motopompe sunt utile in zonele in care riscul de aparitie a inundatiilor este unul sporit. Le poti utiliza si pentru realizarea irigatiilor in timpul sezonului estival sau pentru eliminarea volumului de apa nedorit in anumite circumstante. 

Data fiind varietatea aplicatiilor pentru care aceste dispozitive se folosesc, astazi am pregatit un ghid al cumparatorului pentru tine, pentru ca alegerea motopompei potrivite sa fie usor de realizat.

Cum sa alegi tipul potrivit de motopompa

In gama produselor de acest tip, aflate la dispozitie in magazinele de specialitate, vei descoperi motopompe submersibile si modele recomandate pentru utilizarea la suprafata.

Motopompele submersibile - Recomandari de utilizare

Motopompele submersibile sunt realizate din materiale caracterizate de o rezistenta sporita la coroziune. Din acest motiv, acestea sunt recomandate de specialisti pentru utilizarea in situatii in care trebuie sa directionezi apa de la o sursa la alta. 

❖    Cele mai eficiente in acest caz sunt motopompele care se alimenteaza de la surse de energie de 250 V- 50 Hz.

❖    Alegerea si montajul corect al acestora se face tinand cont de precautiile prevazute in manualul de utilizare, precum:

➢   Functiile de siguranta necesare;

➢   Conditiile de impamantare pe care trebuie sa le respecte;

➢   Utilizarea pentru surse de apa lipsite de riscul accidentarii prin electrocutare. 

Motopompele de suprafata - Factori de selectie si folosire

Motopompele de utilizare la suprafata sunt recomandate de specialisti in situatiile in care trebuie sa manevrezi volume de apa mari, preluate din surse aflate la adancime. In aceasta categorie de dispozitive, vei descoperi motopompe centrifugale sau echipate cu sisteme de tip ejector

❖    Dispozitivele centrifugale au capacitatea de a prelua si directiona volume mari de apa, din surse aflate la adancimi de 7-8 m.

❖    Cele echipate cu ejectoare pot oferi acces la surse de apa de adancimi mai mari, de peste 15-20 m. 

Prin urmare, alegerea dispozitivului potrivit, in cazul tau, depinde de locul in care se afla sursa de apa pe care o vei utiliza, de adancimea acesteia si de volumul de apa de care ai nevoie, pentru diverse aplicatii. 

Selectia motopompei tinand cont de volumul de apa manevrat

Fiecare tip de motopompa disponibil opereaza in anumite conditii, iar unul dintre factorii care fac diferenta este volumul de apa pe care aceasta il poate extrage si directiona catre sursa aleasa de utilizator. 

Iata cateva recomandari practice, pe care le poti considera pentru diverse situatii: 

➔   Daca sursa de apa pe care o ai la dispozitie este una in care exista riscul dezvoltarii unor impuritati (balti, iazuri), este indicat sa utilizezi o motopompa care are capacitatea de a pompa lichide murdare.

◆    Exista dispozitive de acest tip prevazute cu un sistem tocator, al carui rol este acela de eliminare a riscului de aparitie a defectiunilor in timpul manevrarii apei cu impuritati de granulatie diferita.

◆    Poti alege un dispozitiv din categoria motopompelor de apa reziduala, a motopompelor de apa semi-murdara sau a motopompelor de apa murdara

➔   In situatiile in care esti interesat de o motopompa care sa poata prelua atat apa curata, cat si cea murdara, poti opta pentru un dispozitiv confectionat din materiale de calitate superioara, prevazut cu garnituri rezistente.

◆    Acestea pot fi utilizate inclusiv pentru alimentarea locuintei cu apa menajera, in conditiile in care conexiunea la reteaua de apa publica inca nu a fost realizata.

◆    Aceste dispozitive sunt rezistente la coroziune si rugina si nu afecteaza calitatea apei menajere sau potabile pe care o directionezi catre sursa aflata pe terenul tau.

◆    In cazul in care alegi o motopompa prevazuta pentru utilizare in cazul unui tip de apa specific, precum apa dulce, nu este recomandata utilizarea acesteia pentru lichide de alta natura. 

Cel mai frecvent scop in care sunt utilizate motopompele cu rol casnic este cel de alimentare a locuintelor cu apa.

❖    Pentru a alege o motopompa de apa curata, trebuie sa calculezi numarul robinetelor care vor fi utilizate si sa inmultesti aceasta valoare cu 10. Rezultatul obtinut va reprezenta cantitatea de apa necesara, masurata in litri, pentru un minut. 

Prin urmare, alegerea motopompei potrivite trebuie sa fie efectuata tinand cont de specificatiile producatorului. Acestea iau in calcul adancimea la care poate opera dispozitivul, tipul de apa care poate fi preluat, volumul de lichid pe care il poate manevra si puterea motorului

Descopera mai multe informatii utile despre aplicatiile in care se folosesc diverse tipuri de motopompe sau alte utilaje pentru constructii si alege dispozitivele potrivite de pe bricomall.ro.