Post Detail

Îngrijirea gazonului - de ce trebuie să ții cont?
Publicat 2020-03-31 14:10:52 De Scule Austria
Grădina casei tale este un loc pe care trebuie să îl menții ordonat și bine îngrijit, dacă vrei să te bucuri de multă energie pozitivă atunci când îți petreci timpul liber acasă. Imediat după ce ai montat gazonul, trebuie să fii pregătit de activități prin care să păstrezi peluza cât mai curată. Am pregătit pentru tine cele mai importante sfaturi de care să ții cont atunci când vrei să întreții gazonul într-un mod corect. Iată care sunt acestea!
CUM SE UDĂ GAZONUL?
Imediat după ce a început să crească, gazonul trebuie udat cu regularitate, cel puțin o dată la două zile, dacă nu găsești timp zilnic pentru această activitate, care nu ar trebui să îți răpească mai mult de 15 minute. Dacă perioada din an este, însă, una secetoasă, nu uita că expunerea la soare și lipsa apei din sol îl poate ofili curând. Perioada din zi recomandată pentru a uda gazonul este seara, când razele nu mai au aceeași putere,la apus, iar gazonul poate absorbi toată apa pe care i-o oferi. Mai poți uda iarba dimineața devreme, până în ora 8.00, dar nu uita că o cantitate prea mare de apă poate face rădăcinile să putrezească.
FERTILIZARE GAZON
Îngrășământul pentru gazon este esențial pentru o dezvoltare sănătoasă a acestuia, pentru că are în componența sa potasiu, care îl va proteja de boli și dăunători, dar și fosfor, care hrănește bine rădăcinile ierbii. Recomandarea specialiștilor este ca fertilizarea să fie făcută o dată la două luni, iar substanța să fie întinsă uniform pe toată suprafața gazonului.
CUM SE TUNDE GAZONUL?
E important să știi faptul că gazonul nu se tunde mai devreme ca firele sale să atingă 10 centimetri. De asemenea, trebuie să tai din iarbă doar o treime, adică trebuie îndepărtate doar vârfurile firelor. Pentru a putea tunde gazonul cu o mai mare ușurință, îți recomandăm să folosești un aparat de tăiat iarba, care îți va oferi o mobilitate mai mare. Înălțimea optimă a firului de iarbă după tundere este de 7-8 centimetri, pentru ca acesta să se poată îndesi. Pentru următoarele două-trei tunsori ale gazonului vei folosi aceeași tehnică, urmând ca apoi să repeți operațiunea o singură dată pe săptămână, pentru a permite ierbii să se regenereze complet. Dacă vei sări peste etapele prezentate anterior, vei risca să ai în curte un gazon rar. Totodată, îți recomandăm să tunzi de fiecare dată iarba în direcții diferite, pentru a îmbunătăți calitatea firelor.
Ultima tundere a gazonului trebuie făcută la începutul lunii noiembrie, dacă vrei ca iarba să reziste temperaturilor extreme din perioada iernii.
CUM SE TRATEAZĂ GAZONUL?
Dacă observi că gazonul din curtea ta a început să se usuce, să se rărească sau să se îngălbenească, cel mai probabil acesta a fost contaminat cu o ciupercă. În cazul udării excesive sau a plantării ierbii în zone nepotrivite, incindența contaminării cu ciuperci crește. Este momentul să folosești un erbicid, pe care îl poți împrăștia pe toată suprafața afectată a ierbii cu ajutorul unui pulverizator.
CUM SE AEREAZĂ GAZONUL?
Dacă vrei ca gazonul tău să aibă rădăcini puternice, e important să permiți contactul oxigenului prin pământ către acestea. Operațiunea se poate realiza cu ajutorul unui aerator de gazon, care va face mici găuri în sol prin care oxigenul va putea pătrunde până la rădăcinile ierbii. Aerarea este mai ales indicată în cazul unui sol argilos, acid, care nu permite dezvoltarea microorganismelor esențiale pentru o dezvoltare armonioasă a gazonului.
Un gazon plantat corect și bine întreținut îți va asigura o curte de un verde crud timp de 10-12 ani, așa că ține cont de sfaturile oferite mai sus și bucură-te de o grădină ordonată.
Comentarii (0)