Post Detail

Ce tipuri de aparate de sudură există și care sunt caracteristicile lor
Publicat 2020-03-31 12:01:39 De Scule Austria
Dacă ești pasionat de bricolaj, activitatea ta presupune diverse reparații în gospodărie sau pur și simplu vrei să ai întotdeauna la îndemână scule performante, micului tău atelier nu ar trebui să îi lipsească un aparat de sudură. Înainte de a decide care dintre aparatele de sudură se adaptează perfect nevoilor tale, îți recomandăm să răspunzi la câteva întrebări, pe care ți le-am pregătit mai jos. Cunoscând toate informațiile referitoare la specificațiile unui aparat de sudură, vei face o investiție asumată, care își va găsi utilitatea în toate activitățile din gospodărie pentru care ți-ar prinde bine o mână de ajutor.
Ce este și cum funcționează un aparat de sudură?
Aparatul de sudură este un instrument de lucru folosit atât în exterior, cât și în cadrul atelierelor, cu ajutorul căruia se pot uni două obiecte din material metalic sau termoplastic. Aparatul de sudură creează un scurtcircuit între electrod și obiectul pe care intenționăm să îl prelucrăm. În urma acestei reacții, se produce o fuziune localizată pe ambele obiecte pe care dorim să le sudăm, respectiv pe metalul piesei și pe metalul de aport. Temperatura dintre cele două poate atinge 4.000 de grade Celsius și permite sudarea propriu-zisă.
Procesul fizic prin care este realizată sudarea a două obiecte metalice presupune eliberarea unui caz care izolează baia de sudură de oxigenul din aer cu ajutorul învelișului electrodului, fiind astfel generate concrețiuni carbonice care protejează metalul în fuziune și încetinește răcirea acestuia.
Se pare că invenția aparatului de sudură a avut loc în jurul anului 1800, iar de atunci și până astăzi conceptul a fost foarte bine dezvoltat, aducând aparatul rudimentar de atunci la varianta cunoscută și foarte des utilizată de astăzi, cea complexă și ușor de folosit în orice mediu. Metoda de sudare a două bucăți metalice cu ajutorul aparatului de sudură este una foarte populară și utilizată de cei mai mulți meșteri, profesioniști sau amatori.
Ce procedee de sudare există?
Atunci când vei consulta oferta noastră de produse din categoria aparatelor de sudură vei observa că ai la dispoziție mai multe modele, pentru că procedeele de sudare pot fi diferite. Astfel, există:
- Procedeul de sudare electrică pe arc - este o procedură de lipire a două obiecte prin topire, în anumite condiții de temperatură sau presiune.
- Procedeul de sudare cu eletrod învelit (SEI) - este o procedură clasică și cel mai des utilizată. Aceasta presupune aplicarea tensiunii unui electrod, materialul care urmează să fie sudat conectându-se la masa sursei de tensiune. Prin apropierea electrodului de material se închide un circuit electric prin intermediul unei scântei, fiind realizată sudarea materialului.
- Procedeul de sudare MIG-MAG (similar procedurii clasice pe electrod) - este o procedură care adaugă în plus un gaz protector pentru baia metalică și arcul electric. Gazul utilizat poate fi de două feluri, adică gaz inert (MIG) - argonu sau heliul, folosite în procedeul de sudare a materialelor precum cuprul, aluminiul sau magneziul, sau gaz activ, folosit pentru sudarea oțelului.
- Procedeul de sudare MIG-MAG Tandem - este, de fapt, o subprocedură care implică utilizarea ambelor tipuri de gaz amintite anterior pentru a obține o unealtă tehnologică mult mai eficientă, fiind o alternativă avantajoasă la sudarea sub flux.
- Procedeul de sudare TIG (sau WIG - Wolfram Inert Gas) - este o procedură în care arcul arde între electrodul de wolfram și piesa care este sudată. De fapt, această metodă de sudură este una mai evoluată decât cea a suduriii clasice și este ideală pentru materiale precum oțel, aluminiu, cupru, nichel sau aliaje diverse. Cea mai evoluată metodă de sudură este sudura cu plasmă.
E bine să știi că vei mai avea nevoie, pe lângă aparatele de sudură propriu-zise, și de materiale consumabile necesare pentru fiecare dintre acestea în parte, separat de echipamentul de protecție. De exemplu, dacă vei opta pentru un aparat de sudură tradițional, care folosește procedeul SEI, vei mai avea nevoie de electrozi și materiale de control. În cazul aparatelor de sudură care folosesc procedeul MIG-MAG, va trebuie să mai achiziționezi și sârme pe role, gaze de protecție, duze de contact sau de gaz ori tub de ghidaj sârmă. Nu în ultimul rând, aparatele de sudură care folosesc procedeul TIG (WIG) vor necesita materiale de adaos, componente ale pistoletului, duza ceramică de gaz sau electrod de wolfram.
Ce tipuri de aparate de sudură există?
Îți vom arăta mai jos principalele caracteristici ale fiecărui aparat de sudură, precum și avantajele și dezavantajele de care trebuie să ții cont.
1. Aparat de sudură cu electrozi înveliți tip redresor, transformator
Acest tip de aparat de sudură este unul tradițional, cu ajutorul căruia vei putea suda mai multe tipuri de materiale de grosimi diferite. Utilizarea unui astfel de aparat de sudură necesită o anumită experiență în domeniul bricolajului.
Avantaje:
- Prețul acestui tip de aparat de sudură este unul foarte avantajos
- Aparatul poate fi folosit și la exterior, în condiții de vânt
- Aparatul permite sudarea unui număr mare de materiale
Dezavantaje:
- Consumul de energie în cazul acestui aparat este unul mare, iar randamentul este mic
- Dacă îl folosești pentru sudarea materialelor de grosimi mari, va fi nevoie de depunerea mai multor straturi, fapt care va crește consumul de energie, dar și de electrozi
- Aparatul este voluminos și are o greutate mare.
2. Aparat de sudură MIG-MAG
Principiul de funcționare al acestui aparat este unul simplu. Aparatul de sudură topește un fir metalic pentru a uni două suprafețe, iar efectul este cel de eliminare a unui gaz, care poate fi inert sau activ și care depinde de materialul care urmează a fi sudat. Rolul acestui gaz este de a proteja sudura și de a împiedica depunerea reziduurilor pe suprafața metalică.
Avantaje:
- Sudura rezultat[ este mai curată și mai netedă, grație procedeului combinat între electrod și gaz
- Acest aparat permite obținerea unei suduri mai rezistente, chiar dacă sunt sudate două sau mai multe materiale subțiri
- Poate fi utilizat și de către sudorii începători.
Dezavantaje:
- Costul acestui aparat de sudură este unul mai ridicat decât cel cu electrozi, amintit anterior
- Se folosește doar la interior.
3. Aparat de sudură TIG (WIG)
Acest tip de aparat de sudură folosește un electrod neconsumabil de wolfram sau tungsten și protejează suprafața de sudare prin eliminarea unui gaz care protejează metalul de oxidare. Dacă ai de efectuat o lucrare ce presupune un rezultat perfect, acesta este tipul de aparat de sudură pe care ți-l recomandăm.
Avantaje:
- Vei putea suda cu ajutorul acestui aparat o gamă largă de metale și aliaje, atât feroase, cât și neferoase
- Sudura va fi una precisă, rezistentă și fără reziduuri
- Acest tip de aparat de sudură are succes și în cazul materialelor subțiri.
Dezavantaje:
- Costul acestui tip de aparat de sudură este unul piperat
- Utilizarea acestuia presupune o experiență mare în domeniu
- Procesul de sudură va fi unul mai lent
- Costul gazului necesar procesului de sudură va ridica valoarea totală a lucrării.
4. Aparat de sudură autogen
Aparatul de sudură autogen folosește o flacără oxiacetilenică și firul metalic pentru a topi metalul. Cel mai des, acest tip de aparat este folosit pentru tăierea sau perforarea materialelor.
Avantaje:
- Îl poți folosi chiar și pentru prelucrarea materialelor ruginite sau degradate
- Poate fi utilizat în siguranță și în exterior, în condiții de vânt
- Este ușor de folosit de către sudorii începători.
Dezavantaje:
- Are dimensiuni mari, care pot îngreuna manipularea sau depozitarea acestuia
- Introduce foarte multă căldură în material în timpul sudării, ceea ce poate duce la o deformare a acestuia.
Norme de siguranță atunci când folosești un aparat de sudură
Indiferent dacă ești specialist în mânuirea aparatului de sudură sau îl folosești pentru prima dată, normele de siguranță ar trebui să fie asumate atunci când efectuezi lucrări de reparații. Iată care sunt sfaturile noastre, pentru ca munca ta să fie efectuată în perfectă siguranță:
- Evită contactul direct cu circuitul de sudură, pentru că tensiunea furnizată de aparat poate fi extrem de periculoasă.
- Deconectează întotdeauna aparatul de sudură de la priza electrică înainte de instalare și înainte de a efectua orice operație de verificare sau reparație.
- Citește cu atenție și reține toate regulile și regulamentele de protecție a muncii, dacă îți desfășori activitatea într-un atelier.
- Nu folosi un aparat de sudură conectat la o priză de alimentare fără împământare.
- Nu utiliza aparatul de sudură în locuri umede sau în exterior, dacă plouă.
- Nu utiliza aparatul de sudură dacă observi că acesta are cabluri de izolație sau conectori deteriorați.
- Nu suda în rezervoare, containere sau țevi care au un conținut de materiale inflamabile, lichide sau gazoase.
- Nu lucra cu aparatul de sudură pe materiale care au fost curățate cu solvenți clorurați sau în apropierea acestor substanțe.
- Îndepărtează din zona de lucru orice material ușor inflamabil, precum hârtia sau lemnul.
- Aerisește bine încăperea în care folosești aparatul de sudură sau folosește ventilatoare care să îndepărteze fumul rezultat în urma sudurii.
- Protejează întotdeauna ochii cu măști speciale pentru sudură.
- Pentru restul corpului, folosește îmbrăcăminte și mănuși de protecție, pentru a evita expunerea pielii la razele ultraviolete produse de arcul electric.
- Folosește doar suprafețe plane pentru a efectua sudura, pentru a preveni răsturnarea obiectelor.
- Nu folosi aparatul de sudură pentru dezghețarea conductelor.
Comentarii (0)